Zapiekanka makaronowa z łososiem i cukinią
Dawno już nie było w Elementarzu wpisów kulinarnych. A przecież jedzenie jest sprawą elementarną w każdym domu. Ponieważ sezon na cukinię trwa, zapraszam Was na tą smaczną zapiekankę.
Danie nadaje się dla dorosłych i dzieci, które „jedzą już prawie wszystko”. Ja lubię tą zapiekankę za to, ze można przygotować wszystko wcześniej, nawet poprzedniego dnia i wstawić do piekarnika na pół godziny przed zaplanowanym posiłkiem. Nie ma wtedy stresu, że dzieci uniemożliwią przygotowanie obiadu (a wszyscy wiemy, że potrafią) i będzie plama na honorze perfekcyjnej pani domu, takiej jak ja. Buhaha.
Składniki (proporcje według uznania, podaję orientacyjnie):
makaron o ulubionym kształcie – ok. 400 gram
jajko
duża cukinia
por
wędzony (na zimno) łosoś – paczka 100 gram
2 ząbki czosnku
mozzarella i/lub starty żółty ser, ok. 15-20 dag
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie (dużo)
odrobina oleju
Wykonanie:
Makaron ugotowany al dente wsypać do miski i wymieszać od razu (gorący) z roztrzepanym jajkiem.
Cukinię posiekać w nieduże paseczki, a pora w talarki. Podsmażyć je razem na oleju, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek i zioła.
Rozdrobnić łososia.
Utrzeć ser/mozzarellę
Ułożyć warstwy w naczyniu żaroodpornym lub kilku mniejszych, ceramicznych do zapiekania:
makaron – cukinia z porem – łosoś – ser – makaron – por z cukinią – łosoś – ser
Wierzch polać śmietaną (lub nie polewać, jeśli boisz się kalorii).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 30 minut, do zrumienienia.
Dobrego apetytu!
Więcej na mojej stronie
-
Ladymami Paulina
-
http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela
-