Smażone zielone pomidory. Najlepsze z moich dań.

IMAG1010

Ciekawe, czy ktoś z Was jadł kiedyś smażone zielone pomidory? Ja nigdy. Aż do przedwczoraj, kiedy to przejęta losem warzyw zmarnowanych przez ostatnie burze, postanowiłam je ratować.

Poza sałatką w słoiku, za którą nie przepadam, hasło „zielone pomidory” kojarzyło mi się jedynie ze słowem „smażone”, a to za sprawą słynnego niegdyś filmu. Nie zostało mi nic innego jak przygotować tytułowe smażone, zielone pomidory. Jako kompilacja wyszperanych w sieci receptur powstał poniższy przepis. Danie zyskało honorowy tytuł „najlepszej z potraw, jakie gotuję”. Uprzedzam, że nie każdemu musi posmakować, wszak gusta są różne. Nam smakują bardzo!

IMAG1027

Składniki:

zielone (czyli po prostu niedojrzałe) pomidory – 4 duże sztuki

surowy wędzony boczek – 100 gram (użyłam tego w cieniutkich plasterkach)

3 łyżki masła

mąka (ok. 4 łyżki)

bułka tarta (ok. 6 łyżek)

2 jajka

sól, pieprz

pół szklanki mleka

Wykonanie:

Pomidory myjemy i (po usunięciu korzonków) kroimy w plastry o grubości około 0,5 centymetra, a następnie porządnie solimy i pieprzymy.

W trzech głębokich talerzykach szykujemy: mąkę, roztrzepane jajko, bułkę tartą.

Plasterki boczku kroimy w paski i podsmażamy na maśle.

Plastry pomidora obtaczamy kolejno w: mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na maśle i boczku, po około 2 minuty z obu stron, do zrumienienia.

Usmażonego pomidora odsączamy na ręczniku kuchennym i wykładamy na talerzyki. Na patelnię z boczkiem (na której smażyliśmy pomidora) wsypujemy około łyżkę mąki, wlewamy mleko i mieszamy. Takim sosem polewamy pomidory.

Dobrego apetytu!

P.S. Oczywiście to jedna z wielu wersji smażonych, zielonych pomidorów. Można eksperymentować z grubością plastrów (będą wówczas bardziej twarde lub chrupiące), przyprawami (niektórzy proponują dodanie ostrej papryki i granulowanego czosnku), panierką (w niektórych przepisach jest kukurydziana) i rodzajami sosów.

 

 

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, pomóż mi rozwijać moją stronę udostępniając wpis znajomym lub/i klikając „lubię to” na Facebooku – o tutaj:)

 

 

 

 

Podziel się
  • http://www.dzieciowo.pl/ Krusz.

    Super! Dodaję do ulubionych 🙂

Polub Elementarz

Hurra chcesz mnie polubić
Hurra chcesz mnie polubić
INSTAGRAM

Chmurka

bliźniaki na rowerze bliźnięta ciąża mnoga; ciąża bliźniacza domowe bułki; domowe kajzerki; własne pieczywo dziecko płacze w przedszkolu; dziecko nie chce chodzić do przedszkola dzikie dzieci edukacyjna gra mobilna; gra edukacyjna na tablet etui na iPhone; poznanie wielozmysłowe Fill n squeeze; woreczki do kieszonki; jak podać papkę fotelik rowerowy gotowana marchewka gotowanie dla niemowlaka instagram jak uśpić dziecko; dziecko nie chce usypiać karmienie bliźniąt; historie mam karmiących bliźnięta karmienie bliźniąt; karmienie tandemowe kiedy pierwszy tablet; kiedy kupić dziecku smartfona książeczki obrazkowe; lego city; mam oko; Wiosna na ulicy Czereśniowej laktacja Lenka Komecka monitor oddechu mutyzm wybiórczy objawy; terapia mutyzmu naturalny poród bliźniąt nauka samodzielnego zasypiania; cry it out; metoda 3-5-7 paczkomat; wydawnictwo znak; księgarnia internetowa pieluszkowe zapalenie skóry pierwsza zupka pokój dla matki z dzieckiem; tarasy zamkowe profilaktyka samobójstw; by chciało się żyć; przemoc wobec dzieci; dwuletni Marcelek rozszerzanie diety sala zabaw; konkurs z nagrodami; sala zabaw bugi; bugi lublin; zajęcia na deszczowe dni; gdy dzieci się nudzą silna wola; dieta; pociążowy brzuszek śmierć łóżeczkowa standardy opieki nad ciążą bliźniaczą; badania w ciąży bliźniaczej tęczowy kocyk; hospicjum perinatalne; wada letalna; poronienie telepatia bliźniąt; bliźniacza więź torcik ur tort dla bliźniąt Vetulani o sześciolatkach; odroczenie od obowiązku szkolnego; wystawa Lego Lublin wystawa Lego opinie zblendować zdrowe przekąski; co na drugie śniadanie łatwy placek drożdżowy; placek drożdżowy z owocami