Śledź pod puszystą pierzynką. Najlepszy. Pyszny!
Najlepszymi kucharzami świata są mężczyźni, to pewne. A to pyszne danie, przygotowywane przez mojego męża. Myślę, że z tym przepisem poradziłaby sobie także kobieta, tylko po co, skoro lepiej smakuje jak ktoś zrobi i poda? 😉 Bardzo polecam Wam tą potrawę, ja ją uwielbiam. Jest pyszna i ma bardzo przyjemną, puszystą konsystencję.
Wybaczcie te zdjęcia, nie widać na nich warstw i danie nie wygląda tak ładnie jak powinno:) Został tylko ten ostatni kawałek, a gdy szykowałam aparat, dobrały się do niego dzieci. Im też bardzo smakowało!
Składniki główne:
paczka śledzi a’ la Matjas 220 gram (w wersji „na bogato” 2 paczki; im lepszy śledź, tym lepsza potrawa).
3 średnie marchewki
2 korzenie pietruszki
2-3 średnie ziemniaki
4 jajka
średnia cebula
Składniki na sos:
7 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
7 łyżek majonezu
2 szczypty pieprzu
sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać.
Jajka ugotować na twardo (ale nie za długo, by nie zzieleniały żółtka) i obrać.
Składniki na sos wymieszać w miseczce.
Śledzia pokroić w poprzeczne, centymetrowe paski i ułożyć na dnie naczynia. Najbardziej odpowiednie są naczynia prostokątne, przezroczyste – wtedy ładnie widać to, co jest pod pierzynką i danie dobrze się nakłada).
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i posypać nią śledzia.
Kolejną warstwą są ziemniaki starte na grubych oczkach. Ścieraj je równomiernie bezpośrednio do naczynia, w którym będziesz podawać danie – tylko wtedy pierzynka z warzyw będzie puszysta.
Połową sosu posmaruj warstwę ziemniaków.
Na to utrzyj, również na grubych oczkach tarki pietruszkę, a na nią marchew.
Marchewkę (bez uklepywania, ostrożnie!) posmaruj pozostałym sosem.
Na wierzch utrzyj delikatnie jajka (na grubych oczkach). Gotowe!
Danie można podać od razu po przygotowaniu.
Jest pyszne i znika w zatrważającym tempie. Pamiętaj o nim planując imprezowe lub świąteczne menu. Dobrego apetytu!
Najnowsze komentarze