Śledź pod puszystą pierzynką. Najlepszy. Pyszny!

DSC_0969

Najlepszymi kucharzami świata są mężczyźni, to pewne. A to pyszne danie, przygotowywane przez mojego męża. Myślę, że z tym przepisem poradziłaby sobie także kobieta, tylko po co, skoro lepiej smakuje jak ktoś zrobi i poda? 😉 Bardzo polecam Wam tą potrawę, ja ją uwielbiam. Jest pyszna i ma bardzo przyjemną, puszystą konsystencję.

Wybaczcie te zdjęcia, nie widać na nich warstw i danie nie wygląda tak ładnie jak powinno:) Został tylko ten ostatni kawałek, a gdy szykowałam aparat, dobrały się do niego dzieci. Im też bardzo smakowało!

Składniki główne:

paczka śledzi a’ la Matjas 220 gram (w wersji „na bogato” 2 paczki; im lepszy śledź, tym lepsza potrawa).

3 średnie marchewki

2 korzenie pietruszki

2-3 średnie ziemniaki

4 jajka

średnia cebula

Składniki na sos:

7 łyżek  jogurtu naturalnego lub śmietany

7 łyżek majonezu

2 szczypty pieprzu

sok z połowy cytryny

Sposób wykonania:

Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać.

Jajka ugotować na twardo (ale nie za długo, by nie zzieleniały żółtka) i obrać.

Składniki na sos wymieszać w miseczce.

Śledzia pokroić w poprzeczne, centymetrowe paski i ułożyć na dnie naczynia. Najbardziej odpowiednie są naczynia prostokątne, przezroczyste – wtedy ładnie widać to, co jest pod pierzynką i danie dobrze się nakłada).

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i posypać nią śledzia.

Kolejną warstwą są ziemniaki starte na grubych oczkach. Ścieraj je równomiernie bezpośrednio do naczynia, w którym będziesz podawać danie – tylko wtedy pierzynka z warzyw będzie puszysta.

Połową sosu posmaruj warstwę ziemniaków.

Na to utrzyj, również na grubych oczkach tarki pietruszkę, a na nią marchew.

Marchewkę (bez uklepywania, ostrożnie!) posmaruj pozostałym sosem.

Na wierzch utrzyj delikatnie jajka (na grubych oczkach). Gotowe!

DSC_0967

DSC_0970

DSC_0969

Danie można podać od razu po przygotowaniu.

Jest pyszne i znika w zatrważającym tempie. Pamiętaj o nim planując imprezowe lub świąteczne menu. Dobrego apetytu!

Podziel się

Polub Elementarz

Hurra chcesz mnie polubić
Hurra chcesz mnie polubić
INSTAGRAM

Chmurka

adaptacja do przedszkola bagaż na rower; motherhood; woreczki mon petit bleu; Baleron białoruski z szynkowara; karkówka z szynkowara bank mleka; mleko matczyne; Salma Hayek karmi piersią; karmienie czyjegoś dziecka bebczki czekoladowe bezpieczeństwo w samochodzie; foteliki samochodowe; dziecko w aucie bicie dzieci chłopiec bawi się lalkami; co obejrzeć we dwoje co robić z dzieckiem czworaczki z Bydgoszczy; czworaczki; pomoc dla czworaczków czytanie dziecku; jak zachęcić do czytania dobry czas dla dziecka etykietowanie dziecka; rola ojca w życiu dziecka gotowanie dla bliźniąt gotowanie dla niemowlaka instagram instamama jak skutecznie i bezpoleśnie popełnić samobójstwo; jak się zabić; jak odebrać sobie życie jak wykąpać bliźniaki jak zwiększyć szansę na bliźniaki karmienie piersią trojaczków; karmienie tandemowe; jak karmić trojaczki kuchnia najtrudniejsze w wychowaniu bliźniąt narodziny niebezpieczne środki czystości; naturalne środki czyszczące odpieluchowanie bliźniąt; nocne odpieluchowanie; nauka korzystania z nocnika pierwsza zupka polisport bilby junior Polisport Wallaby Evolution rozszerzanie diety Rummikub; gra rodzinna; fajna planszówka ryba dla niemowlaka; ryba blw samobadanie piersi; samobadanie jąder; gra wstępna sids smażone zielone pomidory; przekąska śmierć w nagrzanym samochodzie strzykawka talk-show; prawda w mediach; najpopularniejszy talk-show usypianie przedszkolaka wagon Step2; dla bliźniąt; wózek dla bliźniaków Wielka Sobota; Zmartwychwstanie; religia współspanie bliźnięta zabawki do kąpieli; Lilliputz; Wężowa wyspa; Fisher Price; Hot Wheels; Przyjaciele z wanny ziemniaczki pieczone po żydowsku; ziemniaki po żydowsku