Pyszne pączki w kwadrans
Przepis krąży po sieci w kilku podobnych wersjach – ta jest sprawdzona i pyszna:) Pączki są nieduże, chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku. A co najważniejsze – robi się je dosłownie w kwadrans.
Składniki: (na pełne dwa talerze)
400 gram serka homogenizowanego waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Nastaw olej w szerokim naczyniu (garnku/rondlu), niech się rozgrzewa (pączki będziesz smażyć w głębokim tłuszczu).
Jajka zmiksuj z serkiem homogenizowanym. Przesiej do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Całość zmiksuj lub wymieszaj widelcem na gładką masę.
Kiedy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, nakładaj do niego łyżką porcje ciasta. Smaż do zbrązowienia i wyłów na ręcznik kuchenny.
Jeszcze ciepłe posyp lekko cynamonem i cukrem-pudrem.
Dobrego apetytu!
P.S. Oleju nie wylewaj, z pewnością jutro też będziesz smażyć na nim pączki;)
Zdjęcie główne pochodzi z Pixabay.com, pozostałe z naszej kuchni
Więcej na mojej stronie
-
http://www.dzieciowo.pl/ Krusz.
-
http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela
-