PYSZNA pizza. NAJLEPSZE ciasto, zaskakująco smaczne dodatki!
To ciasto jest po prostu najlepsze! Od razu przyznam, że to nie ja jestem od niego specjalistką. To dzieło mojego męża. Uwielbiam pizzę z sosem, pieczarkami, szynką i salami, dlatego miałam wątpliwości co do wersji bezmięsnej. Zupełnie niepotrzebnie. Pizza z łososiem i ricottą, posypana rukolą jest teraz moim numerem jeden!
Składniki (na 4 pizze po około 34 cm)
4 szklanki mąki
1,5-2 szklanki letniej wody (z kranu)
lekko czubata łyżeczka soli
Świeże drożdże Babuni LUX – 42 g – (jak nie ma, to 5 dag drożdży zwykłych)
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Wykonanie ciasta:
Wsyp mąkę do miski. Drożdże wymieszaj z jedną szklanką letniej wody, dodaj do mąki. Dolej pół szklanki letniej wody, oliwę i sól. Wymieszaj dokładnie. Ciasto będzie lekko kleiste. Nie może być zbyt zwarte. Gęstość ciasta można regulować dosypując mąkę lub dolewając wodę. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podziel ostrym nożem na 4 części i rozwałkuj na placki około 34 cm podsypując mąką. Przy krojeniu na pewno lekko opadnie. Po rozwałkowaniu warto jest dać plackom około 10 minut w temperaturze pokojowej, aby ciasto znowu ruszyło. W tym czasie przybierz ulubionymi składnikami i piecz około 15 minut w 200 st. C.
Nasza propozycja dodatków (na 1 pizzę):
4 łyżki zielonego pesto** – rozsmarować na spodzie
2 sprasowane ząbki czosnku* – rozsypać na placku
wędzony łosoś (może być sałatkowy) – rozłożyć na placki
opakowanie sera ricotta 250 g – nałożyć łyżką kleksy, nie rozsmarowywać
niecała kula startej mozzarelli – rozsypać na wierzchu
garść czarnych oliwek – rozłożyć na mozzarelli
Po upieczeniu (około 15 minut, 200 stopni C) pokroić na kawałki i posypać szczodrze rukolą.
Najlepiej smakuje polana sosem czosnkowym (3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sprasowany* ząbek czosnku).
* prasowanie czosnku zdaniem mojego męża powinno polegać na uderzeniu nieobranego ząbka czosnku bokiem noża, wyrzuceniu łusek, a następnie miażdżeniu/prasowaniu czosnku na kawałeczki; praska jest na nic, bo mnóstwo aromatycznego dobra zostaje w jej środku
**sos pesto można kupić, ale i zrobić samemu (mieląc 3 garście świeżych liści bazylii bez łodyg, 40 g tartego parmezanu, 50 g orzeszków piniowych z 2 szczyptami soli, ząbkiem czosnku i 1/3 szklanki oliwy extra virgin)
Dobrego apetytu!
Więcej na mojej stronie
-
http://www.dzieciowo.pl/ Krusz.
-
http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela
-
-
http://izasmile.blog.pl/ IZASMILE
-
http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela
-
-
http://www.blondmama.pl BlondMama.pl