Łatwe kruche ciasteczka do barszczu lub piwa
Te łatwe do wykonania ciasteczka przydadzą się w okresie okołoświątecznym jako dodatek do czerwonego barszczyku. Doskonale sprawdzą się też przez okrągły rok jako przekąska podczas piwnych wieczorów;)
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli (zwykłej, a jeszcze lepiej – gruboziarnistej) – lub więcej, jeśli ktoś bardzo lubi
2 łyżeczki kminku (całego) – lub więcej, jeśli ktoś bardzo lubi
Wykonanie:
Włączamy piekarnik na 180 stopni C.
Wszystkie składniki wrzucamy do misy i wyrabiamy (najlepiej robotem – chwała niebiosom za roboty!) na możliwie najbardziej gładką masę. Ciasto wychodzi dość kruche, ale da się wałkować.
Na stolnicy podsypanej lekko mąką wałkujemy kawałki ciasta (na grubość 3-4 mm) i wykrajamy foremkami (lub radełkiem) ciastka.
Pieczemy przez około 20-25 minut. Ciastka powinny być blade – rumiane są już przypalone. Studzimy na kratce.
Miłego wieczoru!
Najnowsze komentarze