Koktajl truskawkowy
Na targu są już polskie, pyszne truskawki! Jak już najesz się surowymi, możesz pokombinować z przetworzeniem ich w rozmaite dania.
Dawno nic nie smakowało dziewczynkom tak jak koktajl truskawkowy! Przepis jest bajecznie prosty i może być modyfikowany w zależności od tego, co znajdziesz w lodówce.
Składniki (na dwoje dzieci i jedną bardzo łakomą mamę)
Truskawki – około 250 gram, umyte i pozbawione szypułek
Mleko – szklanka (ja używam pasteryzowanego 3,2%)
Jogurt naturalny – duże opakowanie lub dwa małe (zamiast mleka i jogurtu możesz dać kefir, maślankę, zsiadłe mleko…co masz)
Słodycz (ilość i rodzaj zależy od preferencji smakowych i słodkości truskawek, możesz posłodzić dowolnym cukrem, miodem, stewią… ja dałam dwie płaskie łyżeczki białego cukru, powinnam się wstydzić;)
Wrzucasz składniki do miseczki i blendujesz wszystko razem.
Nalewasz do szklanek czy kubeczków, jeśli zdążysz – ozdabiasz truskawką, miętą itp.
Jest pyszne:) Ostatnio modne wśród blogerek jest podawanie napojów w słoikach, ze słomką. Ale skończyły nam się słomki, dlatego wybaczcie… Dobrego apetytu!
P.S. Obecnie nie jest zalecane opóźnianie wprowadzania produktów potencjalnie alergizujących, dlatego po 7 miesiącu życia można ostrożnie spróbować podać dziecku niewielką ilość koktajlu (o ile z powodzeniem wprowadzone do diety są już przetwory mleczne lub truskawki). Jeśli jednak masz co do tego obawy, śmiało wypij sam/sama:)
Najnowsze komentarze