Klęska urodzaju. Co jeszcze robić z tej CUKINII?
Co roku, dokładnie o tej porze, cukinia ATAKUJE. Atakuje zewsząd – z balkonów, ogrodów, warzywniaków i warzywników, z rąk miłej sąsiadki i sklepowych półek. Atakuje, ale i inspiruje – nie mniej niż krewetki w słynnym filmie o Forreście Gumpie. Tak jak one, może występować w tysiącu odsłon. Dzisiaj proponuję Wam wersję bardzo prostą, a przy tym pyszną.
ZUPA KREM Z CUKINII
(dla zachęty dzieciom można podać ją jako zupę „shrekową” lub „bombę witaminową” – u nas działa to drugie).
Składniki:
- duża cukinia
- litr gorącego rosołu/bulionu
- dwa duże ząbki czosnku
- sól, pieprz, łyżka oregano
- olej (np. rzepakowy)
Wykonanie:
Zorganizować litr rosołu/bulionu.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę (1-1,5 cm), usuwając tylko wybitnie duże, twarde nasiona. Olej rozgrzać w głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie, wrzucić do niego cukinię i czosnek, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Zalać bulionem, posolić i popieprzyć do smaku, dodać łyżkę oregano. Dusić pod przykryciem do pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Zblendować, ewentualnie jeszcze doprawić.
Zupę – krem z cukinii można podać posypaną podprażonymi pestkami dyni lub grzankami.
P.S. Jeśli poczęstujesz kogoś tą zupą, możesz być pewien, że w ciągu dwóch dni zadzwoni do Ciebie z prośbą o przepis;)
Inne dobre przepisy na potrawy z cukinii:
Zdjęcie pochodzi z Pixabay.com
Najnowsze komentarze