Jajeczne muffinki ze szpinakiem
Ogrodnik ze mnie żaden, ale uparłam się i warzywnik mam. Zasiewając moje poletko myślałam sobie, że jeśli cokolwiek na nim wyrośnie, wyślę to do NASA. Bo skoro było w stanie utrzymać się u mnie, wyrośnie też na Marsie czy którymkolwiek z księżyców.
I oto jest! Obfity plon szpinaku.
Średnio co drugi dzień jemy więc coś ze szpinakiem: szpinak z kurczakiem w cieście francuskim, sałatka ze szpinakiem, szpinak ze śmietanką, makaron z łososiem i szpinakiem, a dziś… jajeczne muffinki ze szpinakiem.
Szybkie do wykonania (czyli to, co mamuśki lubią najbardziej), smaczne (to, co tatuśki lubią najbardziej) i – co najważniejsze – przypadły do gustu dzieciakom. A przy tym zdrowe.
Oto składniki muffinek:
3/4 szklanki mąki (takiej szklanki co ma 250 ml, ale to nie apteka;)
trzy porządne garście świeżego szpinaku (jak dasz więcej lub mniej, też się uda)
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
sprasowany ząbek czosnku
sól i pieprz według gustu
2-3 łyżki startego sera żółtego (użyłam parmezanu)
Wykonanie:
Ustaw piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza.
Szpinak dokładnie umyj, zblanszuj na odrobinie wrzącej wody, odsącz i drobno posiekaj.
Mokre składniki (mleko, olej, jajka) zmiksuj w miseczce. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, znów zmiksuj. Do ciasta dodaj posiekany szpinak, czosnek, parmezan. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Nałóż masę do foremek wyłożonych papilotkami (maksymalnie do 2/3 ich pojemności).
Piecz około 20 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
Na zdrowie!
Aby nie przegapić żadnego nowego wpisu, polub Elementarz Mamy na Facebooku🙂
Więcej na mojej stronie
-
http://www.dzieciowo.pl/ Krusz.
-
http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela
-