Fit batoniki pełne energii
Owsiane batoniki najeżone bakaliami, którymi dzisiaj Was częstuję, są bardzo zdrowe i dają mnóstwo pozytywnej energii🙂
Przepis jest bardzo łatwy. Wykonanie batoników zajmuje najwyżej kwadrans, a ich upieczenie niewiele więcej.
Składniki (na około 10 sztuk):
2 szklanki płatków owsianych (górskich)
5 płaskich łyżek miodu (jeśli zamiast niego użyjesz cukru, batoniki będą bardziej kruche)
1/4 kostki masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajo
10 garści bakalii/ziaren (do wyboru np. spośród następujących: rodzynki, sezam, słonecznik, pokrojone orzechy, migdały, płatki kokosowe, suszona żurawina…)
(opcjonalnie: kilka kropelek olejku, np. migdałowego – nie używam; 1/3 ulubionej czekolady – użyłam gorzkiej)
Przygotowanie:
Składniki (poza czekoladą, która posłuży do polania batoników) w temperaturze pokojowej zagnieść w misce. Brać taką ilość ciasta, jak mieści się w garści i formować z niego podłużne „batoniki”. Układać batoniki na papierze do pieczenia, zachowując odstęp (trochę urosną).
Pieczenie:
Batoniki należy piec w temperaturze 160 stopni do lekkiego zrumienienia (15-20 minut)
Odpowiednią konsystencję batoniki uzyskują po całkowitym ostudzeniu. Wtedy też można polać je roztopioną czekoladą (najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej, ale odważni mogą zaryzykować najniższą moc mikrofal).
Batoniki są świetnym drugim śniadaniem. Smacznego!
Więcej na mojej stronie
-
mądrasowa
-
http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela
-
-
http://www.smakimacierzynstwa.pl Ania ze SmakiMacierzynstwa.pl
-
http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela
-