Domowa wędlina z szynkowara. Baleron białoruski (drobiowy) i karkówka.

DSC_0460

Jako, że kilka osób przekonałam swoimi wyrobami do zakupu szynkowara, jestem im winna kilka podstawowych przepisów. Takich, które zawsze się udają. Z czasem każdy dorobi się swoich, według własnego smaku.

Moja przygoda z szynkowarem zaczęła się od mielonki tyrolskiej, którą Wam serdecznie polecam (przepis tutaj – klik). Od tamtej pory nie kupujemy już sklepowej wędliny.

Mój szynkowar przeznaczony jest na 1,5 kg mięsa. W rzeczywistości mieści około 1,2 kg. Nie powinno być go mniej, bo przycisk nie spełni swojej roli. Nadmiar zaś powoduje, że szynkowar się nie domyka i trzeba ująć trochę mięsa. Zawsze warto kupić parę deko więcej, bo przeważnie w toku produkcji odpadnie nieco błon i nadmiaru tłuszczu.

Poniżej prezentuję 2 sprawdzone przepisy, wkrótce kolejne dwa:)

DSC_0461

Karkówka z ziołami

DSC_1044

Składniki: 1,4 kg karkówki, 3 łyżeczki soli peklowej, po pół łyżeczki: majeranku, tymianku, cząbru, pieprzu, ostrej papryki, czosnku granulowanego (lub świeżego, sprasowanego-według uznania).

Wykonanie:

Karkówkę należy umyć i pokroić w kostkę, ok. 2×2 cm, przy okazji usuwając błony i nadmiar tłuszczu (mniej lub bardziej dokładnie, w zależności od tego, czy wolicie wędlinę chudą czy tłustą). Przyprawy wymieszaj w 1/2 szklanki wody, wlej do miski z karkówką. Wyrabiaj mięso, aż wchłonie ono wodę.

Do szynkowara włóż woreczek, ciasno upchaj do niego mięso, zawiń woreczek i zakręć urządzenie przyciskiem. Wstaw szynkowar do lodówki na minimum dobę (a najlepiej na dwie).

W wysokim garnku rozgrzej wodę do temperatury ok.80 stopni, wstaw szynkowar (tak by woda sięgała ok. 1 cm od wierzchu – ma przykryć poziom mięsa, ale nie wlewać się do środka).

Utrzymując podaną temperaturę, parz karkówkę przez ok. 2 godziny. Mięso powinno osiągnąć temperaturę ok. 80 stopni C. Wówczas wystudź szynkowar w zimnej wodzie i wstaw do lodówki. Wędlina jest gotowa do spożycia po minimum 6 godzinach. (Jeżeli woreczek nie chce wyjść z szynkowara, można go do tego przekonać polewając urządzenie przez chwilę ciepłą wodą. Zwykle jednak chce;)

Dobrego apetytu!

Baleron (a’la) białoruski (drobiowy)

DSC_1062

Składniki: 1,2 kg mięsa z kurczaka (mniej-więcej pół na pół fileta i mięsa z udek/podudzi), 3 łyżeczki soli (zwykłej lub peklowej), 3 łyżeczki majeranku, łyżeczka czosnku granulowanego (lub 3 ząbki sprasowanego świeżego, a nawet więcej, jak ktoś lubi), szczypta ostrej papryki, opcjonalnie: łyżeczka żelatyny.

Wykonanie:

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę ok.1,5×1,5 cm i włóż do miski. Przyprawy  wymieszaj lub utrzyj w moździeżu. Wsyp je do mięsa i dokładnie wyrób.

Wyłóż szynkowar woreczkiem, ściśle upchnij mięso i zakręć urządzenie. Odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. W wysokim garnku podgrzej wodę do ok. 90 st. C. Wstaw szynkowar i utrzymując podaną temperaturę parz mięso przez około 90 minut. Następnie schłodź szynkowar w zimnej wodzie i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin.

Dobrego apetytu!

Lada dzień podam Wam przepisy na rolowany, pyszny boczek oraz  kiełbasę szynkową i łopatkową. Jeśli nie masz jeszcze szynkowaru, szybciutko go zamawiaj. Zaskocz rodzinę w te Święta świetnymi wędlinami!;)

 

Podziel się
  • natura

    Sól peklowa.. kiepski pomysł na ‚zdrową wędlinę’. Zwykła spełnia też swoją funkcję. Po co ta chemia?

    • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

      Azotyny i azotany mają za zadanie m.in. utrzymywać kolor mięsa i hamować rozwój niepożądanych mikroorganizmów, tak niewielkie ilości nie powinny zaszkodzić człowiekowi. Jednak oczywiście można zrezygnować z soli peklującej na rzecz zwykłej soli.

      • olo

        Już wiadomo, że sól peklowa ma WYŁĄCZNIE rozjaśnić i „zaróżowić” mięso. Nie ma wpływu na hamowanie rozwoju pałeczek jadu kiełbasianego …Wiadomo też, że azotyn sodowy ma „świetnie ” destrukcyjny wpływ na błonę komórkową i w ten sposób wielki udział w wielkim wzroście zachorować na raka jelita grubego. > Używajmy tylko soli kuchennej<

  • http://www.elwidu.blogspot.com Elwira Dudek

    Iza, czy zauroczenie szynkowarem nadal trwa? Zastanawiam się nad kupnem i ciekawa jestem Twojego zdania teraz. Kupione wędliny smakują wszystkie tak samo, a pieczone mięska już nam się troche przejadły… Pozdrawiam.

    • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

      Elwira, tak! Nadal polecam bardzo. Nie korzystam z niego już tak regularnie, bo ostatnio dużo pracuję, studiuję…mniej czasu mam na takie domowe robótki. Ale jeżeli jest jakaś rodzinna uroczystość, święta itp. to taka wedlina obowiązkowo. Widzę, że Ty lubisz dzierganie i inne cudeńka, szynkowar na pewno wpisze się w to idealnie:)

Polub Elementarz

Hurra chcesz mnie polubić
Hurra chcesz mnie polubić
INSTAGRAM

Chmurka

bliźnięta na rowerze cesarskie cięcie; cesarka; znieczulenie podpajęczynówkowe; czym zająć dziecko w podróży; podróż z dzieckiem dogoterapia; kynoterapia; terapia autyzmu; pies terapeuta dzieci w kościele; dziecko podczas Mszy; o maluchch Twardowski dziecko boi się dziewczynka bawi się autami; równościowe przedszkole gotowanie dla bliźniąt gotowanie dla niemowlaka instagram integracja sensoryczna; zaburzenia SI jak ubrać dziecko; czy wychodzić na dwór jak jest zimno; mon petit bleu; bandanka dla dziecka jak wyrwać mleczaka kąpiel bliźniąt karmienie bliźniaków; bliźniaki na piersi karmienie piersią; bank mleka; mleko matki karmienie w kościele; papież o karmieniu piersią kraina mlekiem i miłością płynąca; fotografie mam karmiących książki mojego dzieciństwa; konkurs książkowy mielonka dla dziecka niebanalny prezent; prezent dla babci; prezent dla dziadka niepełnosprawny tata odstawienie od piersi padam na twarz Rbecca Eckler recenzja pamiątki z dzieciństwa pasztet dla niemowlaka; pasztet dla dziecka; domowa vegeta pierwsza zupka placek drożdżowy bez wyrabiania; ciasto drożdżowe bez zagniatania Poród bliźniaczy prezent dla dwulatka; prezent na 2 urodziny przepis truskawki; koktajl truskawkowy; napój mleczny przepis przygotowanie na przyjście rodzeństwa recenzja; Dziewczyny z Powstania; Powstanie Warszawskie rodzeństwo się bije; zgodne rodzeństwo; rodzeństwo rywalizuje rozszerzanie diety Sala Zabaw w Lublinie; wyniki konkursu sids świerzb; novoscabin; uporczywa wysypka; jak skutecznie wyleczyć świerzb tęczowe czapeczki; szydełkowe czapeczki; urodziny weleda zabawne dialogi; dzieci mówią; zapiekanka makaronowa; zapiekanka z cukinią; zapiekanka z łososiem zapiekanka z cukinii; obiad z cukinii; cukinia na kanapki zupka