Domowa wędlina z szynkowara. Baleron białoruski (drobiowy) i karkówka.

DSC_0460

Jako, że kilka osób przekonałam swoimi wyrobami do zakupu szynkowara, jestem im winna kilka podstawowych przepisów. Takich, które zawsze się udają. Z czasem każdy dorobi się swoich, według własnego smaku.

Moja przygoda z szynkowarem zaczęła się od mielonki tyrolskiej, którą Wam serdecznie polecam (przepis tutaj – klik). Od tamtej pory nie kupujemy już sklepowej wędliny.

Mój szynkowar przeznaczony jest na 1,5 kg mięsa. W rzeczywistości mieści około 1,2 kg. Nie powinno być go mniej, bo przycisk nie spełni swojej roli. Nadmiar zaś powoduje, że szynkowar się nie domyka i trzeba ująć trochę mięsa. Zawsze warto kupić parę deko więcej, bo przeważnie w toku produkcji odpadnie nieco błon i nadmiaru tłuszczu.

Poniżej prezentuję 2 sprawdzone przepisy, wkrótce kolejne dwa:)

DSC_0461

Karkówka z ziołami

DSC_1044

Składniki: 1,4 kg karkówki, 3 łyżeczki soli peklowej, po pół łyżeczki: majeranku, tymianku, cząbru, pieprzu, ostrej papryki, czosnku granulowanego (lub świeżego, sprasowanego-według uznania).

Wykonanie:

Karkówkę należy umyć i pokroić w kostkę, ok. 2×2 cm, przy okazji usuwając błony i nadmiar tłuszczu (mniej lub bardziej dokładnie, w zależności od tego, czy wolicie wędlinę chudą czy tłustą). Przyprawy wymieszaj w 1/2 szklanki wody, wlej do miski z karkówką. Wyrabiaj mięso, aż wchłonie ono wodę.

Do szynkowara włóż woreczek, ciasno upchaj do niego mięso, zawiń woreczek i zakręć urządzenie przyciskiem. Wstaw szynkowar do lodówki na minimum dobę (a najlepiej na dwie).

W wysokim garnku rozgrzej wodę do temperatury ok.80 stopni, wstaw szynkowar (tak by woda sięgała ok. 1 cm od wierzchu – ma przykryć poziom mięsa, ale nie wlewać się do środka).

Utrzymując podaną temperaturę, parz karkówkę przez ok. 2 godziny. Mięso powinno osiągnąć temperaturę ok. 80 stopni C. Wówczas wystudź szynkowar w zimnej wodzie i wstaw do lodówki. Wędlina jest gotowa do spożycia po minimum 6 godzinach. (Jeżeli woreczek nie chce wyjść z szynkowara, można go do tego przekonać polewając urządzenie przez chwilę ciepłą wodą. Zwykle jednak chce;)

Dobrego apetytu!

Baleron (a’la) białoruski (drobiowy)

DSC_1062

Składniki: 1,2 kg mięsa z kurczaka (mniej-więcej pół na pół fileta i mięsa z udek/podudzi), 3 łyżeczki soli (zwykłej lub peklowej), 3 łyżeczki majeranku, łyżeczka czosnku granulowanego (lub 3 ząbki sprasowanego świeżego, a nawet więcej, jak ktoś lubi), szczypta ostrej papryki, opcjonalnie: łyżeczka żelatyny.

Wykonanie:

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę ok.1,5×1,5 cm i włóż do miski. Przyprawy  wymieszaj lub utrzyj w moździeżu. Wsyp je do mięsa i dokładnie wyrób.

Wyłóż szynkowar woreczkiem, ściśle upchnij mięso i zakręć urządzenie. Odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. W wysokim garnku podgrzej wodę do ok. 90 st. C. Wstaw szynkowar i utrzymując podaną temperaturę parz mięso przez około 90 minut. Następnie schłodź szynkowar w zimnej wodzie i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin.

Dobrego apetytu!

Lada dzień podam Wam przepisy na rolowany, pyszny boczek oraz  kiełbasę szynkową i łopatkową. Jeśli nie masz jeszcze szynkowaru, szybciutko go zamawiaj. Zaskocz rodzinę w te Święta świetnymi wędlinami!;)

 

Podziel się
  • natura

    Sól peklowa.. kiepski pomysł na ‚zdrową wędlinę’. Zwykła spełnia też swoją funkcję. Po co ta chemia?

    • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

      Azotyny i azotany mają za zadanie m.in. utrzymywać kolor mięsa i hamować rozwój niepożądanych mikroorganizmów, tak niewielkie ilości nie powinny zaszkodzić człowiekowi. Jednak oczywiście można zrezygnować z soli peklującej na rzecz zwykłej soli.

Polub Elementarz

Hurra chcesz mnie polubić
Hurra chcesz mnie polubić
INSTAGRAM

Chmurka

babeczki pizzowe; stół szwedzki; przekąska; placek ala pizza bliźnięta na rowerze ciąża mnoga; ciąża bliźniacza cytologia; USG piersi czym zająć dziecko w podróży; podróż z dzieckiem dogoterapia; kynoterapia; terapia autyzmu; pies terapeuta dzieci w kościele; dziecko podczas Mszy; o maluchch Twardowski dziecko boi się dziewczynka bawi się autami; równościowe przedszkole garderoba w małym domu; garderoba w mieszkaniu; szafa z drzwiami przesuwnymi gotowanie dla niemowlaka instagram integracja sensoryczna; zaburzenia SI jak ubrać dziecko; czy wychodzić na dwór jak jest zimno; mon petit bleu; bandanka dla dziecka kąpiel bliźniąt karmienie piersią; bank mleka; mleko matki karmienie w kościele; papież o karmieniu piersią kraina mlekiem i miłością płynąca; fotografie mam karmiących krem na odparzenia książki mojego dzieciństwa; konkurs książkowy Lenka Komecka mielonka dla dziecka muffinki ze szpinakiem; muffinki jajeczne; szpinak jajka naturalna cesarka; łagodna cesarka; naturalny poród bliźniąt niepełnosprawny tata odstawienie od piersi padam na twarz Rbecca Eckler recenzja pamiątki z dzieciństwa pierwsza zupka placek drożdżowy bez wyrabiania; ciasto drożdżowe bez zagniatania Poród bliźniaczy poród; Jeannette Kalyta; Położna; międzynarodowy dzień położnej; profilaktyka samobójstw; by chciało się żyć; przemoc wobec dzieci; dwuletni Marcelek przepis truskawki; koktajl truskawkowy; napój mleczny przepis przygotowanie na przyjście rodzeństwa recenzja; Dziewczyny z Powstania; Powstanie Warszawskie rodzeństwo się bije; zgodne rodzeństwo; rodzeństwo rywalizuje rozszerzanie diety sids tęczowe czapeczki; szydełkowe czapeczki; urodziny Vetulani o sześciolatkach; odroczenie od obowiązku szkolnego; zupka