Domowa wędlina z szynkowara. Baleron białoruski (drobiowy) i karkówka.
Jako, że kilka osób przekonałam swoimi wyrobami do zakupu szynkowara, jestem im winna kilka podstawowych przepisów. Takich, które zawsze się udają. Z czasem każdy dorobi się swoich, według własnego smaku.
Moja przygoda z szynkowarem zaczęła się od mielonki tyrolskiej, którą Wam serdecznie polecam (przepis tutaj – klik). Od tamtej pory nie kupujemy już sklepowej wędliny.
Mój szynkowar przeznaczony jest na 1,5 kg mięsa. W rzeczywistości mieści około 1,2 kg. Nie powinno być go mniej, bo przycisk nie spełni swojej roli. Nadmiar zaś powoduje, że szynkowar się nie domyka i trzeba ująć trochę mięsa. Zawsze warto kupić parę deko więcej, bo przeważnie w toku produkcji odpadnie nieco błon i nadmiaru tłuszczu.
Poniżej prezentuję 2 sprawdzone przepisy, wkrótce kolejne dwa:)
Karkówka z ziołami
Składniki: 1,4 kg karkówki, 3 łyżeczki soli peklowej, po pół łyżeczki: majeranku, tymianku, cząbru, pieprzu, ostrej papryki, czosnku granulowanego (lub świeżego, sprasowanego-według uznania).
Wykonanie:
Karkówkę należy umyć i pokroić w kostkę, ok. 2×2 cm, przy okazji usuwając błony i nadmiar tłuszczu (mniej lub bardziej dokładnie, w zależności od tego, czy wolicie wędlinę chudą czy tłustą). Przyprawy wymieszaj w 1/2 szklanki wody, wlej do miski z karkówką. Wyrabiaj mięso, aż wchłonie ono wodę.
Do szynkowara włóż woreczek, ciasno upchaj do niego mięso, zawiń woreczek i zakręć urządzenie przyciskiem. Wstaw szynkowar do lodówki na minimum dobę (a najlepiej na dwie).
W wysokim garnku rozgrzej wodę do temperatury ok.80 stopni, wstaw szynkowar (tak by woda sięgała ok. 1 cm od wierzchu – ma przykryć poziom mięsa, ale nie wlewać się do środka).
Utrzymując podaną temperaturę, parz karkówkę przez ok. 2 godziny. Mięso powinno osiągnąć temperaturę ok. 80 stopni C. Wówczas wystudź szynkowar w zimnej wodzie i wstaw do lodówki. Wędlina jest gotowa do spożycia po minimum 6 godzinach. (Jeżeli woreczek nie chce wyjść z szynkowara, można go do tego przekonać polewając urządzenie przez chwilę ciepłą wodą. Zwykle jednak chce;)
Dobrego apetytu!
Baleron (a’la) białoruski (drobiowy)
Składniki: 1,2 kg mięsa z kurczaka (mniej-więcej pół na pół fileta i mięsa z udek/podudzi), 3 łyżeczki soli (zwykłej lub peklowej), 3 łyżeczki majeranku, łyżeczka czosnku granulowanego (lub 3 ząbki sprasowanego świeżego, a nawet więcej, jak ktoś lubi), szczypta ostrej papryki, opcjonalnie: łyżeczka żelatyny.
Wykonanie:
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę ok.1,5×1,5 cm i włóż do miski. Przyprawy wymieszaj lub utrzyj w moździeżu. Wsyp je do mięsa i dokładnie wyrób.
Wyłóż szynkowar woreczkiem, ściśle upchnij mięso i zakręć urządzenie. Odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. W wysokim garnku podgrzej wodę do ok. 90 st. C. Wstaw szynkowar i utrzymując podaną temperaturę parz mięso przez około 90 minut. Następnie schłodź szynkowar w zimnej wodzie i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
Dobrego apetytu!
Lada dzień podam Wam przepisy na rolowany, pyszny boczek oraz kiełbasę szynkową i łopatkową. Jeśli nie masz jeszcze szynkowaru, szybciutko go zamawiaj. Zaskocz rodzinę w te Święta świetnymi wędlinami!;)
Więcej na mojej stronie
-
natura
-
http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela
-
olo
-
-
-
http://www.elwidu.blogspot.com Elwira Dudek
-
http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela
-