Czy mielonka tyrolska musi skracać życie?

 

DSC_0603

Ta wiadomość może niejednemu zburzyć obraz świata. Mielonka tyrolska może być zdrowa! Bo – że jest smaczna i dzieci ją uwielbiają, to wiadomo.

Dawniej, w czasach gdy jedzenie miało być po prostu smaczne, mielonka tyrolska była nieodzownym towarzyszem wszelkich wycieczek. Rozpakowywana z konserwy w rozklekotanym autobusie, z pyszną galaretką, pachnąca i sycąca. Mniam! Często pojawiała się również na szkolnych kanapkach, kuchennych blatach i ławach – jamnikach.

Dziś poza walorami smakowymi zwracamy też uwagę na skład produktów. Chcemy żyć zdrowiej i dłużej. Mielonka, niestety, naturą nie grzeszy. Dlatego wielu rodziców wrzuca ją na listę produktów dzieciom zakazanych, samemu spożywając ją od czasu do czasu ukradkiem, właśnie dla smaku i wspomnień.

Czas z tym skończyć, pomyślałam, i przeczesałam internet w poszukiwaniu rozwiązań. „To”, powiedziałam, wymachując ekranem laptopa przed oczami mojego męża. A że mam go dobrego (męża, nie laptopa), to – gdy już zdążyłam o sprawie zapomnieć – dokonał odpowiedniego zakupu. Może było trochę inaczej, grunt, że urządzenie jest.

Urządzenie równie niepozorne i niedrogie (lekko ponad 60 złotych), co niezbędne do wykonania domowej mielonki tyrolskiej. Pysznej jak ta, którą jadłeś w dzieciństwie, tyle że bez tych wszystkich GMO, MOM, HGW, ZOMO i tak dalej.

SZYNKOWAR. Tak nazywa się to cudo, o którym przez ponad 30 lat nie miałam pojęcia.

DSC_0460

W zestawie są jeszcze woreczki oraz termometr do mierzenia temperatury potraw.

DSC_0461

Wstęp jak zwykle przydługi, ale to dla zbudowania napięcia. Poniżej wstawiam jeszcze obrazek motywujący.

DSC_0610Zjadłoby się, prawda? To do roboty!

Składniki:

800 gram mięsa z łopatki

200 gram wołowiny (np. z udźca, nie musi być taka dobra jak na tatara)

200 gram boczku (bez skóry i kości oczywiście)

200 ml bulionu (może być to po prostu domowy rosołek)

1 płaska łyżka soli peklowej (jedyna trucizna w całym przepisie, jednak o wiele słabsza od arszeniku, więc śmiało;)

1 łyżeczka żelatyny

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego (kolorowego lub czarnego)

3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego (mieszanka przypraw, nie mylić z pieprzem)

DSC_0611

Przygotowanie:

Mięso mielimy. Przyprawiamy solą peklową, gałką, pieprzem mielonym oraz ziołowym. Mieszamy aż zacznie być lekko lepkie. Pozostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin.

Po tym czasie dodajemy żelatynę, bulion i znów mieszamy. Pozostawiamy w lodówce znowu na minimum 12 godzin (jak zostanie tam dłużej, nawet 2 dni, to nic, sól konserwuje).

Do wysokiego garnka wlewamy wodę i włączamy palnik (gaz/prąd czy kto co ma). Woda ma mieć docelowo 80 stopni (wtedy od dna odrywają się pojedyncze, małe banieczki) i musi być jej tyle, by po wstawieniu szynkowaru nie dostała się do jego wnętrza (czyli ok. centymetr poniżej pokrywki).

W czasie, gdy woda nabiera temperatury, umieszczamy woreczek w szynkowarze i napychamy go mięsem. Musimy starannie ubijać, by później nie było w mielonce dziur. Woreczek zakręcamy, przyciskamy pokrywką i zamykamy szynkowar. Umieszczamy go w wodzie o temperaturze 80-90 st. C i parzymy tak przez około 2 godziny. (Temperaturę wody co jakiś czas należy sprawdzić; ma ona stale mieć 80-90 st. C.). Gotowe mięso powinno mieć temperaturę 80 st. C.

Wyjmujemy szynkowar z garnka, wstawiamy go do zimnej wody na około 15 minut. Następnie studzimy w lodówce przez minimum 6 godzin.

Po tym czasie wyjmujemy naszą pyszną, gotową do zjedzenia, zdrową, domową mielonkę tyrolską z urządzenia. Jeśli nie chce wyjść, polewamy szynkowar przez chwilę ciepłą wodą.

DSC_0607

Dobrego apetytu!

Szczerze polecam! Po sukcesie mielonki zabieram się za produkcję innych domowych wędlin. Zdam relację:)

Podziel się
  • gabistworkowo.blogspot.com

    Aaa, przywróciłaś mi wiarę w mielonkę tyrolską 😉 Uwielbiam ją, ale nie kupuję ze względu na skład (poza sztucznymi dodatkami ma też gluten). Ile taki szynkowar kosztuje?
    My robimy swoje wędliny i pasztety już od dawna 🙂

    • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

      Polecam bardzo! Cały zestaw z szynkowarem na 1,5 kg mięsa, woreczkami i termometrem kosztował trochę ponad 60 złotych.

  • http://www.mamacarla.pl MamaCarla

    O kurcze, w ogóle nie miałam pojęcia o istnieniu takiej machiny! 🙂 Ja z dzieciństwa pamiętam, jak się zajadałam pasztetową…. ble! 😉

  • Ola Okrojek

    Polecam, można też robić gołąbki z szynkowaru, lub wrzucić tam schabik, łopatkę czy karczek!

  • http://www.mamydopogadania.pl Mamy do pogadania

    om niom niom i język do dupska ucieka 😀 moje Bąki kochają mielonkę 😀 a my mamy taki szynkowar, Wiesz, że ani razu jeszce go nie użyłam ? pora to zmienic 😉

    • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

      Koniec wymówek,do dzieła!

  • irena

    czy te składniki sa na jedna porcje do szynkowaru ? kupiłam wlasnei i przymierzam się do zrobienia … na swieta 🙂 .. i mysle czy to nie za dużo tych mies i wogole na jedna porcje mielonki z szynkowara ?

    • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

      Mam szynkowar na 1,5 kg mięsa (taki jak na zdjęciu) i z mojego doświadczenia wynika, że faktycznie mieści się tam ok.1,2 kg mięsa (już po odjęciu skóry, chrząstek itp). W przepisie tyle właśnie go jest, 800+200+200. Czasem garstkę mięsa trzeba ująć, ale to rzadko. Zawsze można je do czegoś wykorzystać;) Polecam też przepisy, które dodałam niedawno na karkówkę i baleron białoruski. Za kilka dni następne przepisy – pyszny boczek i kiełbasa szynkowa:) Powodzenia w wyrabianiu wędlin i dobrego apetytu! Proszę dać znać, jak wrażenia:)

  • Joanna Gliniecka

    Iza, dzięki za ten link, zapisuję i w wolnej chwili przestudiuję szczególnie wnikliwie i cenowo

  • Koralesia

    Szynkowar jest też świetny do wykonania własnej pieczeni. Ja w zestawie miałam jeszcze przyprawy i saletrę potasową, która nie wiem do czego służy…

    • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

      Saletra to składnik soli peklowej. Do saletry dodaje się zwykłą sól i wychodzi peklowa:)

      • agrest

        w soli peklowej nie ma saletry !!!!
        Saletra azotan sodu, NaNO3 – składnik nawozów
        peklosól, zachowująca jednocześnie odpowiednie właściwości konserwujące, to peklosól składająca się z czystej soli NaCl oraz niewielkiej ilości azotynu sodu NaNO2 (poniżej 1%).

        • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

          Są też sole peklujące azotanowe.A pani pisze w komentarzu o saletrze potasowej.Różne są te sole,choć w supermarketach głównie azotynowe

  • czarek

    Podałaś za wysoką temperaturę mięsa, mięso jak osiągnie w środku temp. 70 st.C. kończymy parzenie, parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 – 80 stopni. Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 – 20 minut. Wkładamy na 8 – 10 godzin do lodówki. Gotowe.

    • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

      Nie jestem specjalistką od wyrobu wędlin, dlatego spytam: skąd te dane i czym skutkuje zbyt wysoka -jak uważasz-temperatura parzenia? Ja opieram się tu na informacjach z internetu (które, fakt, bywają różne) i doświadczeniu kilkunastu wykonanych że smacznym efektem mielonek 😉

  • Jacus Kosta

    A jakimi sitami miesko mielisz ?

    • http://www.elementarzmamy.pl/ Izabela

      Och Jacus, wstyd się przyznać. Jestem wędlinowym laikiem i mielę tym co mam -czyli standardowym sitkiem od zwykłej maszynki. A zdarza się, że kupuję już zmielone mięso. Bywało też,że mieliłam… blenderem.

Polub Elementarz

Hurra chcesz mnie polubić
Hurra chcesz mnie polubić
INSTAGRAM

Chmurka

bliźnięta na rowerze cesarskie cięcie; cesarka; znieczulenie podpajęczynówkowe; czym zająć dziecko w podróży; podróż z dzieckiem dogoterapia; kynoterapia; terapia autyzmu; pies terapeuta dzieci w kościele; dziecko podczas Mszy; o maluchch Twardowski dziecko boi się dziewczynka bawi się autami; równościowe przedszkole gotowanie dla bliźniąt gotowanie dla niemowlaka instagram integracja sensoryczna; zaburzenia SI jak ubrać dziecko; czy wychodzić na dwór jak jest zimno; mon petit bleu; bandanka dla dziecka jak wyrwać mleczaka kąpiel bliźniąt karmienie bliźniaków; bliźniaki na piersi karmienie piersią; bank mleka; mleko matki karmienie w kościele; papież o karmieniu piersią kraina mlekiem i miłością płynąca; fotografie mam karmiących książki mojego dzieciństwa; konkurs książkowy mielonka dla dziecka naturalna cesarka; łagodna cesarka; niebanalny prezent; prezent dla babci; prezent dla dziadka niepełnosprawny tata odstawienie od piersi padam na twarz Rbecca Eckler recenzja pamiątki z dzieciństwa pasztet dla niemowlaka; pasztet dla dziecka; domowa vegeta pierwsza zupka placek drożdżowy bez wyrabiania; ciasto drożdżowe bez zagniatania Poród bliźniaczy prezent dla dwulatka; prezent na 2 urodziny przepis truskawki; koktajl truskawkowy; napój mleczny przepis przygotowanie na przyjście rodzeństwa recenzja; Dziewczyny z Powstania; Powstanie Warszawskie rodzeństwo się bije; zgodne rodzeństwo; rodzeństwo rywalizuje rozszerzanie diety Sala Zabaw w Lublinie; wyniki konkursu sids tęczowe czapeczki; szydełkowe czapeczki; urodziny weleda zabawne dialogi; dzieci mówią; zapiekanka makaronowa; zapiekanka z cukinią; zapiekanka z łososiem zapiekanka z cukinii; obiad z cukinii; cukinia na kanapki zupka