6 pomysłów na kurczaka z zupy
Badania wykazały, że 80% Polaków spożywa w niedzielę rosół. 30 % z nich lubi gotowanego kurczaka i po prostu zjadają go z zupą. Dla pozostałych 70 % taki kurczak to trauma z dzieciństwa. Oddają go psu lub wyrzucają. Właśnie dla nich przygotowałam ten wpis ze smacznymi potrawami z wykorzystaniem kurczaka z zupy. No, dobra. Żartowałam. Nie było takich badań:) Ale zobacz, co pysznego możesz zrobić z tego nieszczęsnego, mdłego kurczaka!
Wrapsy
Składniki:
Naleśniki „Wraps” (można zrobić swoje, my poszliśmy na łatwiznę)
Przyprawa Gyros (można kupić gotową lub zrobić swoją rozdrabniając blenderem lub tłukąc w moździerzu 3 łyżeczki słodkiej papryki, po 1 łyżeczce: pieprzu, oregano, tymianku, bazylii, kolendry, granulowanego czosnku, granulowanej cebuli, 1/2 łyżeczki mięty, 1/2 łyżeczki rozmarynu)
Paski świeżej papryki
Kapusta pekińska, posiekana
Drobno posiekana cebulka
Kurczak z zupy – dwie ćwiartki tylne (może być też indyk, nawet pieczony) – oskubane i pokrojone na kawałki, chude mięso
Sos czosnkowy (przepis jest tutaj)
Wykonanie:
Kurczaka należy przyprawić mieszanką „gyros” i podsmażyć. Wrapsa podgrzewamy chwilę na patelni, nakładamy na niego kurczaka, kapustę pekińską, paski papryki (w ulubionych proporcjach), polewamy sosem i zawijamy.
Gotowe!
Chińszczyzna
Składniki:
Kurczak z zupy – dwie ćwiartki tylne – (oskubane i pokrojone na kawałki, chude mięso)
2 marchewki z zupy (pokrojone w talarki lub, lepiej, w paski)
1 pietruszka z zupy (pokrojona w talarki lub, lepiej, paski)
nieduża cebulka, pokrojona w paski
1/3 papryki
pół puszki ananasa w kawałkach
sos sojowy
przyprawa kuchni chińskiej
Wykonanie:
Podsmażyć wszystkie składniki, przyprawiając do smaku i polewając sosem sojowym.
Podawać z ryżem.
Kotleciki
Składniki:
Kurczak z zupy – dwie ćwiartki tylne – oskubane, chude mięso
1/2 cebuli
duże jajko
bułka tarta
sezam (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia lub łyżka masła (jeśli wolisz kotleciki pieczone)
Wykonanie:
Kurczaka zblendować w misce. Dodać jajko, posiekaną drobno (lub startą) cebulę, sól i pieprz oraz bułkę tartą (około 3 łyżek, ale można dodać więcej, jeśli masa będzie za rzadka). Wymieszać składniki i formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej lub sezamie. Usmażyć albo upiec w piekarniku, kładąc na każdym odrobinę masła.
Smacznego!
Pasta do kanapek
Składniki:
Kurczak gotowany – dwie ćwiartki tylne – oskubane, chude mięso
Majonez – plus/minus 3 łyżki (jeśli boisz się majonezu, daj gęsty jogurt lub serek do smarowania pieczywa)
Pesto – plus/minus 3 łyżki (może być gotowe, a jeśli chcesz zrobić domowe, przepis znajdziesz tutaj)
Wykonanie:
Kurczaka i majonez zblenduj na gładką masę. Dodaj pesto i dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Pasta najlepiej smakuje w towarzystwie pomidora mocno posypanego pieprzem.
Uwielbiam!
Gyros
Składniki:
Kurczak z zupy – dwie ćwiartki tylne – oskubane, chude mięso
pół cebuli
1/3 papryki
8 pieczarek
Przyprawa gyros (można kupić gotową lub zrobić swoją rozdrabniając blenderem lub tłukąc w moździerzu 3 łyżeczki słodkiej papryki, po 1 łyżeczce: pieprzu, oregano, tymianku, bazylii, kolendry, granulowanego czosnku, granulowanej cebuli, 1/2 łyżeczki mięty, 1/2 łyżeczki rozmarynu)
Olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy posiekać i usmażyć razem, dodając przyprawę Gyros.
Podawać z ryżem.
Dobrego apetytu!
Delikatny pasztet dla najmłodszych
Przepis na tą potrawę znajdziesz tutaj (klik!)
Mam nadzieję, że Was zainspirowałam:) A może coś jeszcze ciekawego można zrobić z kurczakiem z zupy?
Jeśli jeszcze nie polubiliście Elementarza Mamy na Facebooku, będzie mi miło jeśli to zrobicie: zapraszam tutaj!
Najnowsze komentarze